Większość osób zaczyna dzień od kawy. W pośpiechu zalewamy wrzątkiem filiżankę mielonej kawy, wypijamy i pędzimy do pracy. A gdyby tak spróbować kawy ziarnistej? Czy jest różnica między kawą ziarnistą a mieloną?
Kawy ziarniste wymagają czasu, by je przygotować. Za to aromat świeżo zmielonej kawy jest nieporównywalny z zapachem kawy mielonej, czy rozpuszczalnej, która od wielu lat ma wierną rzeszę fanów.
Jak przygotować kawę ziarnistą?
Podstawą dobrej kawy są ziarna wysokiej jakości. Chcąc uzyskać jak najbardziej intensywny aromat warto kawę zmielić tuż przed przygotowaniem. Jeżeli zmielimy więcej kawy należy ją przechowywać w chłodnym miejscu, szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez dostępu do światła. Ważne, by nie przechowywać kawy w lodówce, gdyż świetnie zbiera wszystkie zapachy i po kilku dniach utraci swój piękny aromat, za to będzie miała w sobie cały przegląd zapachów z lodówki.
Sposobów parzenia kawy jest co najmniej kilka. Możemy parzyć kawę w dzbanku przez filtr, po turecku, w kafeterce, czy w ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym. W zależności od sposobu parzenia należy pamiętać, by używać zimnej wody, a doprowadzając ją do wrzenia zatrzymać się przy 97 º C i dokładnie takiej użyć do zaparzenia kawy.
Kawę ziarnistą można nabyć tutaj.